Hönssoppa med rotfrukter

En mustig värmande soppa med nyskördade rotfrukter och ekologisk hönsfärs.
Detta är ett sätt att använda den fina hönsfärsen på ett bra sätt – och soppa är så underskattat! 

Hönssoppa med rotfrukter
Receptet har jag lagat efter ett matminne från studietiden.

Ingredienser 8 portioner:
1 msk smör eller olja
1 st gul lök – 100 g
100 g rotselleri
150 g morot
350 g potatis
500 g hönsfärs
1,5 tsk timjan
1 tsk curry
1 krm chilipulver
1-2 msk tomatpuré
2-3 tärningar buljong eller 2 msk fond
2 dl vitt vin
1,3 liter vatten
2 dl vispgrädde, laktosfri vid behov
2 st salladslökar
0,5 dl dill, hackad
Salt och peppar

Gör så här:
Skala och hacka lök, tärna grönsaker och potatis. Ta fram kryddor, färs, vin och buljong.
Hetta upp kastrullen, fräs lök, potatis och grönsaker i smör eller olja så att allt får lite yta. Krydda med timjan, curry och chili. Stek under omrörning några minuter på lite högre värme. Tillsätt tomatpuré och rör om. Tillsätt vin och späd med vatten och buljong. Låt soppan börja koka och tillsätt färsen, rör om med en visp så att den smulas. När soppan kokar igen, lägg på ett lock, sänk värmen och koka soppan ca 15 minuter. Rör ner grädde, strimlad salladslök och dill. Smaka av med salt och peppar. Servera till lunch eller middag.

Tagged: , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*