Kyckling med tahinidressing och sallad

Sommarmat med orientaliska smaker och mycket frisk citronsmak! Recept inspirerat av Jamie Oliver.

 
Kyckling med tahinidressing och sallad
Ingredienser 
4 portioner:

600-700 g kycklingfilé
Smör till stekning
salt och peppar
1 tsk paprika pulver
½-1 tsk spiskummin
1 citron, tvättad – (skal och) saft av
1 msk buljongpulver eller tärning hönsbuljong eller fond
rivet skal av citron ovan

Sallad:
1 burk eller tetra kikärter – eller egna kokta ca 3 dl
5 små tomater
½ gurka
1 näve mynta
1 näve bladpersilja
½ dl olivolja
½ citron, saft av
salt och peppar

Tahinisås:
1 dl tahini
2 citroner, saft av
4 klyftor vitlök, pressade
½ dl persilja, strimlad
salt, peppar
smaksätt med chiliflakes, gärna rökt efter tycke och smak
hett vatten att späda med

Till servering: pitabröd eller surdegsbröd

Gör så här:
Börja med såsen:
Blanda tahini med citronsaft och vitlök. Mixa med mixerstav. Blanda i hett vatten för rätt konsistens – den tjocknar ordentligt. Smaka av med salt och chili. Blanda ner persilja. Mixa ev. några varv så såsen blir prickig. Ställ i kylen.

Kyckling:
Bryn kycklingen i omgångar i lite smör i mer än medelvarm stekpanna, salta och peppra. När all kyckling är stekt, lägg tillbaka i stekpannan och krydda med paprikapulver och spiskummin. Tillsätt citronsaft, citronskal och buljong. Späd ev. med vatten. Dra ner värmen och sätt på ett lock. Låt kycklingen steka klart och köttsaften klar. Det tar ca 5-10 minuter.

Kikärtssallad
Häll av vätskan från kikärterna och skölj av dem i en sil. Tärna gurka och dela tomater. Blanda olja och citronsaft med kryddor. Blanda allt i en skål och strimla mynta och persilja och strö över.
Servera kyckling med valfritt bröd, sallad och den goda dressingen.

Tagged: , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *