Ugnsbakad torsk med brynt smör och inlagd gurka

Min älsklingsfisk – lagas med få ingredienser!
Med fina råvaror behövs det inte så mycket för att laga festmat.

Ugnsbakad torsk med brynt smör och inlagd gurka

Ingredienser 4 portioner:
400-600 g torskfilé eller annan vit fisk i portionsbitar
1-2 st schalottenlökar
1 krm vitpeppar
salt

100 g skalade räkor
dill
ev. 4 kokta ägg
150 g smör
salt och peppar
Snabbinlagd gurka:
1,5 msk strösocker
1 msk ättiksprit
1 dl vatten
½ gurka

Till servering: potatis
Gör så här:
Sätt ugnen på 125° C.

Hacka eller strimla löken. Lägg den i en ugnsfast form, häll ca 1 dl vatten i formen. Placera fiskportionerna på löken och salta fisken. Täck med plastfolie och baka fisken till 52°C i ugn. Använd temperaturmätare för bästa resultat. När fisken är klar, låt de vila ca 5 minuter under plastfolien.
Sätt på potatis. Koka ev. ägg.
Lägg in gurkan. Blanda lagen. Skala och tärna gurka och lägg i den. Ställ i kylen.

Bryn smöret i en kastrull. För bästa resultat – ha jämn värme på plattan och vispa smöret med jämna mellanrum så det inte bränns. När smöret är gyllene och doftar gott är det klart. Ställ åt sidan.
Skala räkor eller häll av lagen på skalade. 

Vid servering – lägg upp potatis och fisk, garnera med dill, gurka, räkor och ev. ägg. Hetta hastigt upp smöret och skeda det över maten.

Kommentar: Det är jättegott med hackat ägg till den här rätten – och det ger extra mättnadskänsla.

Tagged: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *