Kycklingpaj med charkuterier

Smarrig paj med extra gott innehåll.

Kycklingpaj med charkuterier

Ingredienser till en pajform, 4-6 bitar:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten

Fyllning:
450 g kycklingkött
5 st kronärtskockshjärtan
1 klyfta vitlök, strimlad
2 msk olja eller smör
3 msk hackad persilja
½ dl soltorkade tomater, tärnade
salt och peppar
3 dl , ca 300 g riven ost
2 st ägg
2 dl grädde eller gräddmjölk
½ dl riven parmesanost
3-4 skivor lufttorkad skinka

Gör så här:
Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en ugnssäker kak- eller pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt vila ca 30 min i kylen.
Sätt ugnen på 200°.
Häll av spadet från kronärtskockorna, krama ur vätskan och dela dem i hälften. Stek dem med vitlök och fett. Tillsätt kyckling och persilja när grönsakerna fått lite färg. Salta och peppra. Ställ åt sidan för att svalna. Lägg soltorkade tomater i en sil för att mesta oljan ska rinna av.
Riv ost. Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar.
Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Tag ut och lägg i kycklingblandning och soltorkade tomater och fördela osten över. Avsluta med att hälla på äggstanning.
Grädda i ugnens nedre del tills äggstanningen nästan stelnat och pajen har fått lite färg, ca 40 min. Får den för mycket färg – lägg på ett folieark under gräddningen. Tag ut och strö över parmesan och lägg skinka överst. Grädda i ca 10 minuter till så att äggstanningen stelnar.
Låt pajen vila minst 15 minuter för att smaka mer och underlätta vid uppläggning.

Servera med sallad och ev. andra tillbehör.

Kommentar: byt ut grädde mot laktosfri produkt. Självklart kan pajen bakas med glutenfritt mjöl eller göras helt vegetarisk med ex tofu som ersättning till kyckling.

Tagged: , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *