Kola med lakrits och salt

Julpyssel efter jul? Här är två goda kolasorter, en med flingsalt och en med lakritspulver.
Det är relativt lätt att koka egen kola bara den får koka tillräckligt länge – och når minst 124 C.
Perfekt present att ta med om man är bortbjuden.

Lakritskola

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
220 g strösocker
100 g sirap
16 g lakritspulver

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en lite högre kastrull. Vispa då och då. När massan kokat upp, sänk värmen till hälften och koka tills den når minst 124°C. Ju längre den kokar desto hårdare konsistens.
Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna innan den skärs i bitar.

Smörkola med flingsalt

Ingredienser:
100 g brynt smör
½ dl brun farin
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
½ dl glukos
½ dl vatten
½ tsk flingsalt

Gör så här:
Bryn smöret tills det har fått rejäl färg. Ta av plattan och vispa ner grädde och farinsocker. I en ny, lite högre kastrull blanda socker, glukos och vatten. Koka tills det har fått en ljusbrun nyans. Vispa i smörblandningen i tre omgångar och koka smeten på medelvärme tills den når minst 124°C. Lite hårdare vid 128°C.
Vispa då och då.

Häll upp på bakplåtspapper och strö över flingsalt. Låt svalna innan den skärs i bitar.

Förvara kolan i rumstemperatur.

Kommentar: Självklart går det lika bra med laktosfria produkter.

Tagged: , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *