Saffranspannkaka

En smarrig dessert runt juletid hör till. Men allt hinns inte med under julhelgen och lite gott efter jul skadar inte. En väl kryddad pudding eller pannkaka baserad på risgrynsgröt och saffran.

Saffranspannkaka
Ugn 175 C

Ingredienser 6-8 portioner:
2 dl grötris
3 dl vatten
¼ tsk mald kardemumma
1 vaniljstång, fröna urskrapade
1 pkt saffran
½ tsk salt
6 dl mjölk
100 g riven mandelmassa
rivet skal av ½ apelsin
3 ägg
Till servering: 2- 3 dl vispgrädde

Gör så här:
Koka upp grötris med vatten, salt och kryddor. Sänk värmen och koka ca 10 minuter tills vattnet kokat in. Tillsätt mjölk, lite i taget. Koka gröten ca 40 minuter under lock. Rör om då och då och tillsätt mjölk efterhand så den kokar in. Riv mandelmassa. Smöra en låg form.
Sätt på ugnen.
Ta av gröten och låt den svalna. Blanda ner mandelmassan och rivet apelsinskal. Vispa ägg lite lätt och blanda ner dem.
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-30 minuter.

Bjud kakan något avsvalnad med vispad grädde och en god sylt av ex. svartvinbär eller hjortron.

 

Kommentar: Byt ut till laktosfria alternativ för den som önskar. Använd överbliven risgrynsgröt som du om du vill.

Tagged: , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *