Vörtlimpa

Samma traditionella recept varje jul – vörtlimpa med samma fina resultat varje gång!
Lättbakad och allt!

Vörtbröd
Ingredienser 3 limpor:
50 g jäst
100 g smör, rumstempererat
1 liter svagdricka, julmust och eller porter
1 msk salt
1 dl baksirap
1 tsk mald nejlika
1 msk malet pomeransskal
ev. 3 dl russin
ca 2 kg rågsikt (1 påse)

Gör så här:
Använd assistent eller knåda för hand.
Värm vätskan till 37˚ C. Smula jästen i degskålen och häll över den ljumma vätskan. Rör om och tillsätt smör, salt, sirap och kryddor. Blanda ner russin och mjölet, nästan allt på en gång. Spar lite till utbakning. Knåda ihop till en deg som släpper degskålens kanter. Pudra över lite mjöl och jäs ca 1 timme. Knåda degen lite till.

Mjöla bakbordet och dela degen i 3 delar och forma limpor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt, pensla med smält smör mellan limporna och täck med bakduk. Jäs 30 minuter.
Sätt på ugnen.

Grädda i 40 minuter 200˚C i nedre delen av ugnen. Låt svalna under bakduk.

Baka gärna dubbel sats så de räcker hela julen J.

Tagged: , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *