Räksoppa

En varm och god soppa en kall dag är fantastiskt gott! Bjud som lunch eller middag vilken dag som helst.
Lite het men ändå mjuk soppa som naturligtvis kan kokas på egen räkfond.

Räksoppa

Ingredienser 4 portioner:
150 g rotselleri
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör eller olivolja
1-2 tsk fänkålsfrön
2 msk tomatpuré
½ krm rökt paprikapulver eller chili
1 ½  dl vitt vin
10 dl vatten
3 msk hummerfond
3 dl vispgrädde
ev. 2 msk whiskey eller cognac
salt och peppar
½ dl dill
300 g räkor

Gör så här:
Skala och strimla rotselleri.
Ansa och hacka lök och vitlök. Mortla fänkålsfröna. Hetta upp smör eller olja i en kastrull och bryn selleri, lök och vitlök. Lägg i fänkålsfrön och rör om. När fänkålen börjar dofta, tillsätt tomatpuré och paprikapulver. Häll på vitt vin och låt allt börja koka. Fortsätt med vatten och fond. Låt soppan koka ca 15 minuter. Mixa slät med mixerstav eller i matberedare. Häll tillbaka soppan i kastrullen. Blanda ner grädden och koka upp soppan. Smaka av med salt och peppar och ev. en skvätt starkt. Blanda i hackad dill innan servering.
Fördela räkorna i tallrikarna och häll på soppan.
Kommentar: Önskas laktosfritt – byt ut vispgrädden och ev. smöret mot laktosfria alternativ.
Är soppan för tunn för din smak – blanda ner lite maizena utrört i vatten och ge soppan ett uppkok.

Tagged: , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *