Ambrosiakaka

En saftig och väldigt god kaka med julig apelsinsmak. Ett gott alternativ till saffranskaka.

Ambrosiakaka
Ingredienser:
150 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 apelsin, rivet skal av
½ dl pressad apelsin
3 dl vetemjöl, 180 g
1 1/2 tsk bakpulver
1 vaniljstång

Glasyr:
½ dl pressad apelsin
1 ½ dl florsocker
1-2 msk rivet apelsinskal, färskt eller torkat

Smör och ströbröd eller vallmofrön till formen

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smöra och strö en kakform.
Tvätta och riv av apelsinskalet. Pressa saften ur apelsinen. Värm upp apelsinsaften med den delade vaniljstången i en kastrull. Låt svalna och skrapa ur vaniljfröna, lägg tillbaka dem i apelsinsaften.
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i sänder. Rör ned apelsinsaften. Blanda nästan allt apelsinskal, mjöl och bakpulver och rör ned i äggsmeten.
Häll smeten i formen.
Grädda på nedersta falsen ca 40 min.
Blanda glasyren under tiden.

Ta ut kakan och stjälp upp den. När kakan svalnat, ringla över glasyr och garnera med resten av apelsinskalet.

Kommentar: Den går utmärkt att frysa om den skall bakas i förväg inför julkalaset.

Tagged: , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *