Chokladkaka med glasyr av sammet

Ett amerikanskt recept på en klassisk kaka. Söt och mäktig av dubbla bottnar med glasyr både mellan och på toppen. Självklart kan du dubbla receptet med glasyr om det ska vara riktigt tjocka lager. Likaså kan receptet delas på själva kakan så blir det en botten.

(Red) Velvet cake
Ingredienser till 2 formar:

smör och ev. mjöl till formen
345 g vetemjöl – 5,75 dl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
2 tsk kakao
400 g socker, ev. blandat strö och farin – 4,5 dl
115 g smör – rumsvarmt
240 ml rapsolja – drygt 2,5 dl
4 ägg
1 ½ msk vaniljsocker
1 tsk vinäger
ev. 1 msk röd karamellfärg
240 ml naturell yoghurt
Glasyr
225 g färskost
60 g smör
240 g florsocker
15-20 ml grädde
1 tsk vaniljsocker
ev några droppar karmellfärg

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och mjöla två formar med löstagarbara kanter, ca 24 cm i diameter.
Blanda mjöl, bikarbonat, salt och kakao i en bunke.
Dela äggen på gulor och vitor. Ställ gulorna åt sidan. Vispa vitorna till hårt skum.
Vispa smör och socker tills de har börjat samlas till smulor. Blanda ner oljan och fortsätt vispa någon minut. Rör ner vaniljsocker, vinäger , röd karamellfärg och yoghurt. Fortsätt med att blanda i mjölblandningen i smeten. Vispa på låg hastighet så att allt blandas. Rör ner äggvitorna försiktigt så att allt blandas. Dela smeten i de två formarna och grädda 30-40 minuter.
Låt kakorna svalna. Blanda glasyren till en jämn smet och ställ i kylen så länge. Bred på glasyren när kakorna är helt kalla.

Kommentar: Använd laktosfria produkter vid behov.

Tagged: , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *