Gnocchi al pomodoro

Mathantverk hemma i ditt kök! Laga egen gnocchi och imponera på matgästerna med hemlagad pasta och en mustig tomatsås och kanske ytterligare en sås till för de som önskar. Börja med tomatsåsen så kan den puttra under tiden gnocchin lagas. Laga gärna middagen tillsammans med någon eftersom det är flera moment.

Gnocchi
Ingredienser 4 portioner:
800 g potatis (mjölig är bäst)
3-4 dl vetemjöl eller 50/50 dinkelsikt/vetemjöl
2 ägg
1 msk olivolja

Gör så här:
Skala och dela potatis i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten, runt 18 minuter. Häll av vattnet, och låt potatisen svalna en aning. Skala och pressa i en potatispress.

Häll den pressade potatisen och det mesta av mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Knäck ner äggen i gropen, tillsätt olivoljan och arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Eller – mycket enklare, använd assistenten.

Mjöla bakbordet och ta upp degen. Dela degen i bitar och rulla ut till längder med en diameter på 2 cm. Skär längderna i 2 cm långa bitar, med bakskrapa är det jättelätt.

Ev. kan man forma gnocchin genom att trycka lätt och rulla varje gnocchi mot en gaffel, så att de får ett randigt mönster på ena sidan och en lätt skålning på den andra. Lägg de formade bitarna på väl mjölat underlag, ex. en bricka så att de inte klibbar fast i varandra.

Använd en hålslev och sänk 5-6 gnocchi åt gången i kokande vatten. De kokar på ca 3 minuter. Fortsätt med det och plocka upp de som flyter upp eftersom, i ett durkslag.

Blanda ner lite olivolja i den kokta gnocchin. Servera med tomatsås och riven parmesan eller pecorino. Bjud gärna på en sås till så matgästerna kan välja.

Tomatsås
Ingredienser 4 portioner:
2 klyftor vitlök
1 schalottenlök
ev. 10 blad färsk salvia
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
400 g passerade tomater
salt och peppar
1 msk grönsaksfond eller buljong

Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja några minuter på medelvärme. Tillsätt strimlad salvia, och strax därpå tomatpuré. Rör om låt det smälta lite. Tillsätt tomater, salt och peppar. Låt såsen koka på svag värme ca 30 minuter eller längre.

Receptet inspirerat av Paolo Roberto.

Tagged: , , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *