Saffranskryddad soppa med fänkål och potatis

En vacker soppa med milda smaker som passar ensam eller som grund för en fisksoppa eller serverad med grillade skaldjur. En god, vällagad soppa är precis som en gryta – mustig och nästan godare kommande dag.

Saffranskryddad soppa med fänkål och potatis

Ingredienser 4 portioner:
2 st fänkål, ca 600 g
5-6 potatis, ca 350 g
2 lökar, ca 150 g
3 klyftor vitlök
2 msk olja eller smör
1 kuvert saffran, 0.5 g
2 tsk grönsaksbuljong, eller 1 tärning eller 1 msk fond
1 dl vitt vin
1,2 liter vatten

Gör så här:
Ansa och strimla fänkålen. Skala och skiva potatis och lök. Finhacka vitlök. Stek alltsammans i fettet i en gryta under omrörning. Till sätt saffran och sänk värmen till medelvärme. Låt grönsakerna mjukna något. Tillsätt vitt vin, buljong och vatten. Koka upp och sänk värmen och koka ca 25 minuter. Mixa soppan med mixerstav eller i kanna. Häll tillbaka i kastrullen och smaka av med salt och peppar.

Kommentar: Laga en fylligare variant genom att blanda 2 dl grädde i soppan.

Tagged: , , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *