Renfärsbullar med gräddsky smaksatt med lingon.

Saftiga och goda köttbullar trots mager färs. Gräddskyn är av Oatley imat men självklart går det lika bra med grädde.

Renfärsbullar
Ingredienser 4 portioner:
500 g renfärs – eller annan favoritfärs
0,5 dl fibrex, glutenfritt
0,5 dl vatten
1 gul lök, finhackad
1 ägg
1 msk fransk senap
1 tsk timjan
2 tsk salt
½ tsk peppar
ca 2 msk smör till stekning
Gräddsky:
2 dl Oatley imat eller grädde med valfri fetthalt
½ dl lingonsylt
1-2 msk kalvfond
peppar

Gör så här:
Blanda fibrex med vatten först så det får svälla något. Skala och finhacka löken. Stek löken mjuk i smör. Blanda alla ingredienser till köttbullarna i en bunke. Krydda med salt och peppar. Koka upp en kastrull med vatten och lite salt.

Forma färsen till köttbullar och lägg på en tallrik. Lägg hälften av köttbullarna i kokande vatten. När köttbullarna är klara flyter de upp. Tag upp med hålslev och låt dem rinna av i en sil och koka resterande mängd. Avsluta med att steka köttbullarna i lite smör så de får en fin yta och fin färg runtom. Häll grädden över och smaksätt med lingon och kalvbuljong. Låt skyn få ett uppkok och börja småputtra. Smaka av med ev. mer peppar.

Bjud på pressad potatis och lingonsylt till – och gärna ugnsbakade rotsaker som passar väldigt bra till viltkött. Särskilt rotselleri och palsternacka.

Tagged: , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *