Blomkålsmix – använd hela blomkålshuvudet

Använd allt av blomkålshuvudet när du kokar soppa. Låt blasten bli en god sallad som tillbehör.
Här en thaistyle-variant med mycket smak och knaprighet som ger måltiden en extra kick! Välj blomkål med fin och hård blast.

Blomkålssoppa
Ingredienser 4 portioner:
1 gul lök
2 blomkålshuvuden (ca 1-1,5 kg)
2 msk olja
1,2 l vatten
2-3 msk buljong, tärning, pulver eller fond
2 dl kokosmjölk eller kokosgrädde
Salt & peppar
Vid servering: smaksätt ev. med några droppar sesamolja.

Gör så här:
Grovhacka löken och rosta den i oljan. Ansa och skölj blomkålen. Spar blasten. Skiva ev. blomkålsbuketterna i matberedare eller dela i mindre bitar och låt blomkålen få lite färg med löken. Blanda ner 2 msk buljong och vatten. Låt soppan börja koka och koka sedan ca 15 minuter på svag värme. Mixa soppan slät och blanda ner kokosmjölk. Rör om och smaka av med ev. mer buljong, salt och peppar.

Stekt blomkål

Ingredienser:
Använd all blast som är fin, skuren i mindre bitar
2-3 klyftor vitlök
1 chilifrukt
1 msk olja
1 msk asiatisk fisksås
1 msk socker

Gör så här:
Hetta upp olja i en stekpanna eller gryta. Stek vitlök och chili helt kort så att det börjar dofta. Blanda ner blasten och blanda runt. Låt den wokas på högre medelvärme. Sänk värmen och sätt på ett lock om det är större bitar. Det kan ta ca 15 minuter. När blasten har mjuknat, sockra och smaksätt med fisksås. Häll ev. i lite vatten om det smakar starkt. Servera som tillbehör till soppan.

Tagged: , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *