Grillad fänkålskryddad lax med citronsyrlig ljusgrön örtsås

Ljuvliga dofter med grillad lax som toppats av typiska fiskkryddor som anis och fänkål. Grillad rödlök får söt och mild smak och passar utmärkt till.

Grillad fänkålskryddad lax med ljusgrön örtsås
Ingredienser 4 portioner:

ca 600 g laxfilé, skuren i 4 portioner
Kryddmix:
2 msk fänkålsfrö
1 msk anis
1 tsk vitpeppar
1-2 tsk salt
1 krm pimiento eller chiliflakes
1 dl riven pecorino

1 knippe röd färsk lök
2 tsk olja
salt och peppar

Ljusgrön örtsås:
ca ½ kruka koriander
1 dl persilja, löst packad i ett mått
½ -1 grön serranopeppar
2 klyftor vitlök
½ dl majonnäs
2 dl matyoghurt
½ dl citronsaft
salt och peppar
Gör så här:
Starta grillen så den har bra värme.
Börja med kryddmix till laxen. Mixa alla kryddor i en kvarn eller mortel. Förvara i en tät burk så finns aromen kvar om det blir över. Lägg laxen med skinnsidan neråt på ett folieark, spar lite utrymme till löken som får ligga på samma ark. Krydda med fänkålsmixen och toppa med grovriven pecorino. Skala och dela löken. Pensla löken med olja, salta och peppra. Ställ åt sidan.

Såsen:
Mixa örter med citron, vitlök och majonnäs i en matberedare eller med stavmixer. Rör ner matyoghurt och smaka av med salt och peppar. Ställ kallt så länge.

Grilla laxen på god värme, det tar ca 15-20 minuter.

Bjud på kokt potatis och blandad sallad till.

Tagged: , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *