Ostpanerad zucchini med tillbehör

Festligt, gott och  vegetariskt!


Ostpanerad zucchini, varm tomatsalsa med oliver och basilikakryddad risoni

Ingredienser 4 portioner:
2 zucchini, ca 800 g
1 msk salt
½ dl vetemjöl eller dinkelsikt
3 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 dl riven lagrad ost
3 msk olivolja

Tomatsalsa:
1 tetra a´400 g tomater, passerade eller krossade
1 liten gul lök
2 klyftor vitlök
12 svarta, kärnfria oliver
2 msk olivolja
½ dl vitt vin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Risoni:
3 dl risoni
salt
1 msk oliviolja
1 kruka basilika

Gör så här:
Skala och finhacka löken. Stek den i olivolja. Tillsätt tomater, vitt vin, salt och peppar. Låt salsan koka ihop under ca 15 minuter. Skiva eller grovhacka oliverna. Tillsätt den och smaka av med ev. mer salt och peppar. Låt stå kvar på låg värme.
Skölj och skär zucchinin i ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på en skärbräda eller hushållspapper och salta dem med 1 msk salt, för att dra ur vätska. De kan ligga ca 30 minuter. Blanda mjöl med salt och peppar på en tallrik. Riv ost och ställ åt sidan. Vispa upp äggen i en skål.

Koka risoni enligt förpackningens anvisning. Hälla av vattnet. Blanda ner olivolja och strimlad basilika. Ställ åt sidan.
Torka av zucchinin med papper. Hetta upp olja i en stekpanna eller gryta. Vänd zucchiniskivorna i mjölblandningen och doppa sedan i ägg. Lägg ner dem i stekpannan och fördela lite riven ost på varje skiva. Stek zucchinin på båda sidor så de får färg, ca 4 minuter per sida. Stek i omgångar. Det tar en stund. Håll zucchinin varm under folie tills alla är stekta.

Servera basilkarisoni med tomatsalsa och zucchini.

Källa: Receptet något modifierat men inspirerat av AoM.

Tagged: , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *