Koobideh

Laga riktigt goda persiska grillspett ! Så enkelt och fantastiskt gott med rena grillsmaker!
Den nya favoriten på grillen?

Persisk kebab  med tillbehör
Ingredienser 6 portioner:
1 kg lamm- eller nötfärs
1 stor gul lök, riven
1 msk sumak
1 msk salt
peppar
1 ägg
Gör så här:
Blanda lammfärsen med lök, kryddor och ägg. Blanda nogrannt.
Forma långa biffar/korvar av färs runt grillspett av metall-eller trä.

Grilla spetten på god värme antingen på grillen eller i grillpannan. Vänd spetten ofta så att kebaben får lagom stekyta.
Servera gärna med olika såser, grillade grönsaker och ostfyllda tunnbröd.

Fakta om sumak: De torkade bären från en buske inom sumaksläktet som växer vilt i medelhavsområdet kan malas till en krydda som bland annat används i matlagning i  Mellanöstern. Bären köps ofta pulveriserade och ger en syrlig smak istället för citron.

Vitlökssås

1,5 dl matlagningsyoghurt
1 msk majonnäs
2 klyftor riven vitlök
örtsalt

Yoghurt med persilja och citron
1,5 dl matlagningsyoghurt
1 msk citronsaft
1 dl finstrimlad bladpersilja
örtsalt
ev. ½ tsk sumak
lite olivolja

Krämig sambalsås
1 dl matlagningsyoghurt
1 msk sambal oelek
örtsalt

Gör så här:
Rör ihop såserna var för sig. Smaka av och förvara svalt till servering.

Ostfyllda tunnbröd
8 st tunnbröd
smält smör
4-6 ostskivor
Gör så här:
Pensla bröden med smör. Lägg ost på ena brödhalvan och vik ihop. Grädda dem i stekpanna på båda sidor så att osten smälter. Dela dem ev. i mindre snibbar vid servering.

Tagged: , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *