Fisk i tomatsky med potatispuré

En fiskrätt som går ganska snabbt att laga. Gott med tomat och dillfrön som passar så bra ihop och till det en ljusgrön potatispuré med dill som smaksättare.

Torsk i tomatsky med potatispuré
Ett gott recept inspirerat av Allt om Mat

Ingredienser 4 portioner:
600 g vit fisk, kolja eller torsk, gärna ryggbitsfilé
1 tsk salt

500 g tomater
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
1 tsk dillfrön
2 msk olivolja
salt och peppar
Potatispuré:
700 g potatis
1 dl mjölk, ev. laktosfri eller havremjölk
1 dl vispgrädde eller Oatley grädde 13 %
0,5 dl hackad dill
5 msk västerbottensost, ca 70 g
salt och vitpeppar
0.5 dl olivolja
25 g smör
Garnering: 1 tsk dillfrön.
Till servering: gröna ärter.

Gör så här:
Rimma fisken genom att strö över 1 tsk salt. Efter 20 minuter – skölj av fisken, torka av med hushållspapper. Lägg åt sidan.
Skala och dela potatis i bitar. Koka i lättsaltat vatten ca 15 minuter. Mixa mjölk, grädde och dill med mixerstav.
Finhacka lök, vitlök och skär tomaterna i bitar. Mortla dillfröna. Hetta upp en kastrull och stek lök, tomater och dillfrö i olja. Låt koka ihop under ca 10 minuter under lock på svag värme. Mixa såsen slät med mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner fisken i såsen och låt sjuda under lock ca 10 minuter eller tills fisken är vit och ogenomskinlig.

Häll av vattnet från potatisen. Pressa eller vispa potatisen lätt med elvisp, tillsätt mjölkblandningen, smör och olivolja. Blanda ihop med riven ost och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
Strö dillfrön över som garnering och servera med potatispurén och gröna ärter.

Tagged: , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *