Fransk lammgryta

En gryta inspirerad av Frankrike med en ton av apelsin i en mustig fond med rustika bitar av paprika.

Fransk lammgryta
Ingredienser 6 portioner:
Ca 1,2 kg lammkött skuret i bitar
smör till stekning
6 klyftor vitlök eller 1 solo, grovhackad
2 gula lökar eller 6 schalottenlökar, hackade
1/2 torkad chili, strimlad
2 kvistar färsk rosmarin eller 2 msk torkad
3 st lagerblad
1 msk tomatpuré
4-6 paprikor, 250-300 g
6 färska tomater eller 500 g konserverade
2 msk oxbuljong, fond eller tärning
2,5 dl rött vin
1 apelsin, strimlat skal av
vatten
salt och peppar
Gör så här:
Tag ut köttet i god tid, ca 30 minuter innan tillagning.

Skala och hacka löken. Finhacka vitlöken. Strimla chilifrukten.
Hetta upp en gryta och stek köttet i omgångar i smör, salta och peppra. När köttet är färdigstekt, tag upp det – bryn löken, vitlök och chilifrukt.
Blanda ner köttet. Tillsätt tomatpuré, vin, vatten, buljong, lagerblad och rosmarin. Rör om och låt grytan småkoka under lock.

Skala och skär paprika i stora bitar. Dela tomaterna om de är färska. Tillsätt paprika och tomater, strimlat apelsinskal och fyll på med vatten så det knappt täcker köttet och fortsätt koka 1,5-3 timmar för ett mört och gott kött med en fyllig fond.
Smaka av med salt och peppar.

Gör i ordning tillbehören under tiden. Bjud gärna på kokta bönor av något slag, en grönsallad och surdegsbröd. Ev. kan en aioli passa till den här goda måltiden.

Tagged: , , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *