Köttgryta av högrev och rotsaker

Höstens godaste middag – en underbar köttgryta med mycket smak av lök, örter och chilifrukt som sköter sig själv i grytan under några timmar. Men innan den sköter sig själv – lite arbete med putsa, skära och steka. Dubbla gärna receptet så räcker grytan flera dagar.

Köttgryta av högrev och rotsaker

Ingredienser 6 portioner:

1-1,2 kg nötkött, gärna högrev eller märgpipa i bit
0,5 pkt rökt fläsk eller bacon
salt och peppar
1-2 msk smör
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
0,5 torkad chilifrukt
2 dl trattkantareller
2 st morötter
100 g rotselleri eller 2 stjälkar blekselleri
3 msk tomatpuré
2 dl rött vin
3-4  dl vatten + oxbuljongtärning
2 lagerblad
0,5 msk rosmarin
0,5 msk timjan

Gör så här:
Tag ut köttet i god tid, ca 30 minuter innan tillagning. Putsa köttet noggrant och skär i mindre bitar. Strimla fläsket. Skala och hacka löken. Finhacka vitlöken. Strimla chilifrukten.
Skala och skär grönsaker i mindre bitar.
Hetta upp en gryta och stek köttet i omgångar i smör, salta och peppra. När köttet är färdigstekt – bryn löken och chilifrukt med fläsket.

Blanda ner köttet. Tillsätt tomatpuré, vin, vatten, buljong, lagerblad, rosmarin och timjan. Låt grytan börja koka och lägg på locket. Koka på svag värme minst 1 timme – gärna 2 eller 3 timmar. Ju längre tid – desto mörare. Smaka av med salt och peppar.

Gör i ordning tillbehören under tiden.

Tagged: , , , , , ,

Comments: 2

  1. Jill Pukite 16 oktober, 2014 at 16:16 Reply

    Wow! Den här grytan ska jag göra!

    • Lisa 4 november, 2014 at 16:25 Reply

      Hej Jill!
      Ledsen för sent svar – hur blev grytan? Var den lätt att göra?
      Vänligen, Lisa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *