Dipsåser till asiatisk matlagning

Köp hem några olika produkter och gör dina egna kryddade såser till asiatiska maträtter. Det passar väl bra den här heta sommaren?

Lime och fisksås-dip
Ingredienser 1 dl:
5 msk limesaft
5 msk fisksås
1 msk mörk sirap
0,5 färsk chili, skivad
1 msk färsk koriander eller thaibasilka, finhackad
Gör så här:
Blanda alla ingredienser  en skål. Låt såsen dra minst 15 minuter innan servering. Ju längre den står – ju starkare blir den.

Nouc cham – vietnamesisk dipsås
Ingredienser 1 dl:
1 msk fisksås
3 msk limesaft
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 chilifrukt, finhackad
0,5 tsk strösocker
2 msk vatten
3-4 gurkskivor
Gör så här:
Dela gurkskivorna och skär bort kärnorna så bara skärvor återstår.
Blanda alla ingredienser i en skål.

Kommentar: Båda såserna passar till de flesta thairätter och vietnamesiska maträtter där man kan doppa dem eller tillsätta mer smak på rätten i efterhand med såsen som smaksättare. Ex. till fried rice, friterade vårrullar och grönsaker, fisk-kakor men även vietnamesiska kalla fyllda rullar av rispapper. Dessa såser kan kompletteras med plommonsås och sweet chilisås.

Tagged: , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *