Toscapaj med päron

En väldigt god paj med blandade nötter och päron. Toscan har fått lite mörkare färg och något knäckigare smak av sirap i smeten, men det går utmärkt med socker.

Toscapaj med päron
Ingredienser 10 bitar
Pajdeg:
125 g smör eller margarin
3 1/2 dl vetemjöl
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
Fyllning
4 st – ca 500 g päron
1/2 dl socker
1/2 dl vatten
Toscasmet:
100 g smör eller margarin
100 g skalade blandade nötter
1 dl sirap eller socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk, laktosfri om du vill

Gör så här:
Arbeta samman ingredienserna till degen. Tryck ut degen i en pajform, 25 cm i diameter. Ställ i kylskåp i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda skalet i 10 minuter.
Skala och klyfta päron. Lägg dessa i en kastrull tillsammans med sirap och vatten. Värm tills frukten mjuknat något, det tar ca 5 minuter. Lägg frukten i pajskalet.

Blanda ingredienserna till toscasmeten i en kastrull och sjud under omrörning tills sockret smält. Bred smeten över frukten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter, tills toscan har blivit gyllenbrun.
Serveras ljummen med lite vaniljsås, grädde eller vaniljglass.

Tagged: , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *