Vietnamesiska risrullar med räkor och fläsk

Fräscht och krispigt utan onödigt fett. Dessutom roliga och lätt att göra om man har mise en place vid monteringen.

 

Vietnamesiska risrullar med räkor och fläsk
4 portioner eller 12 förrättsportioner

Ingredienser 12 rullar:
120 g fläskfärs
smör till stekning
1-2 msk fisksås
120 g risnudlar, vermicelli
12 risplattor, ca 20 cm i diameter
1 salladshuvud- 12 mindre blad
50 g böngroddar
500 g räkor med skal, eller 36 räkor
mynta och thaibasilika
3 msk hackade cashewnötter

Servera Nouc cham-sås till.

Gör så här:
Tina och skala räkorna. Fräs fläskfärsen i lite smör. Krydda med fisksås. Ställ åt sidan för att svalna. Skölj sallad och klappa bladen torra. Strimla örter. Hacka nötter. Koka upp vatten och lägg ner nudlarna för att mjukna några minuter. Spola dem kalla i durkslag.

Häll lite ljummet vatten i en skål med botten så vid att du kan lägga ner rispappren för blötläggning. Tag fram en handduk och blöt den och vrid ur. Lägg den på en skärbräda. Ställ upp alla ingredienser så du har mise en place.
Blötlägg en risplatta i vatten och lägg den på handduken. Fördela ett salladsblad, färs, groddar, räkor, nötter och toppa med nudlar. Vik upp botten, sedan toppen och rulla ihop till en jämn rulle. Lägg dem på ett lätt oljat fat för att inte fastna i fat eller varandra. Fortsätt med resterande.

Nouc cham – vietnamesisk dipsås
Ingredienser 1 dl:
1 msk fisksås
3 msk limesaft
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 chilifrukt, finhackad
0,5 tsk strösocker
2 msk vatten
3-4 gurkskivor
Gör så här:
Dela gurkskivorna och skär bort kärnorna så bara skärvor återstår.
Blanda alla ingredienser i en skål.

Kommentar:
Om det blir över kan de sparas till nästa dag. De håller ihop bra av stärkelsen i rispappret.

Tagged: , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *