Surdegssemlor

De godastes semlorna! Saftiga och lite sega i konsistensen.

Surdegssemlor
Ingredienser 10 semlor:
500 g vetemjöl
200 g mjölk
85 g socker
100 g smör, rumstempererat
1 ägg
10 g kardemumma
80 g surdeg
5 g jäst(frivilligt)
Fyllning:
250 g mandelmassa
grädde

Gör så här:
Blanda nästan allt vetemjöl med socker, ägg samt kardemumma, mjölk, jäst och surdeg i en degblandare.
Blanda ihop till en deg. Tillsätt smöret och fortsätt blanda tills degen inte kladdar för mycket. Tillsätt resten av mjölet. Degen ska släppa kanterna. Låt degen vila ca 30 minuter under bakduk.
Tag upp degen på bakbord. Dela upp degen i 10 små bollar à 50-60g.
Rulla bollarna och forma så de bli runda och fina.
Ställ de på en plåt i en avstängd ugn i 8-10 timmar.
Ta ut plåten, sätt ugnen på 200 grader.
Grädda bollarna i 8-10 minuter.
Låt svalna på galler.
Blanda riven mandelmassa med inkråmet från bullarna. Späd med lite mjölk.
Vispa grädden.
Skär av toppen av bullen och skär ev. ut med en utstickare för att få en snygg rund form.
Fördela fyllningen i semlorna. Lägg på locket och pudra dem med florsocker.
Källa: Sébastien Boudet
Kommentar: Baka med laktosfria produkter vid behov.

Tagged: , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *