Lax på grönkålsbädd med parmesan-aioli

En festlig middagsrätt med nyttiga och goda smaker. Aioli med parmesanost – en riktig goding med härlig sälta till krispig grönkål och len lax.

Laxfilé på grönkålsbädd med parmesanaioli
Ingredienser 6 portioner:
150 g grönkål, ansad och klar att använda
1 msk olivolja
salt och ev. Koriander & Chili från Santa Maria
900 g laxfilé, putsad
salt och peppar
2 tsk olivolja
Strössel:
1-2 skivor surdegsbröd
2 klyftor vitlök, strimlad
1 msk smör
flingsalt
0,5 dl hackad persilja
2 msk hackad färsk timjan

Parmesanaioli:
2 äggulor
2 klyftor vitlök
2 tsk vit balsamvinäger
salt
3 dl rapsolja
1,5 dl riven parmesanost

Gör så här:
Börja med aiolin. Blanda gulor, vitlök, vinäger och lite salt i en mixerkanna. Tillsätt/vispa i oljan droppvis tills aiolin är tjock och slät. Tillsätt färsk riven parmesanost. Rör om och ställ i kylen.
Sätt ugnen på 225° C.
Fördela grönkålen i en ugnsfast form eller i en långpanna. Ringla över olja och salta, krydda med Korianer& Chili eller annan god krydda. Sätt in i ugnen ca 15 minuter. Skär den skinnfria laxen i portionsbitar under tiden. Tag ut formen och rör om kålen. Lägg laxbitarna över kålen, salta och peppra. Sätt in formen i ugnen  och baka laxen ca 10 minuter –  sänk ev. värmen till 200° C.
Strössel:
Skär eller riv brödet i småbitar och stek med smör och vitlök i stekpanna på god värme. Sänk om det blir för varmt. Krydda med salt och örter. Är det för torrt i stekpannan, tillsätt lite smör eller olja.
Bjud gärna på potatis till och strössel och parmesanaioli vid servering.
Festligt och gott!

Tagged: , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *