Rågbröd

Baka ett saftigt bröd som får gräddas länge på lägre värme. Det är väl värt de olika momenten. Det passar utmärkt på julbordet!
Jag bakade dubbel sats och bröden blev kuber istället för avlånga limpor.

Rågbröd
Ingredienser 2 st:

Dag 1 (eller skålla på morgonen och baka på kvällen):
3 dl grovt rågmjöl

6 dl hett vatten. Ca 80 % hett och 20 % kallt.
2 msk hel kummin
Detta utger fördegen:
Blanda vattnet med mjölet och kummin och rör om.
Lägg på plastfolie och låt stå till senare eller nästa dag.
 

Dag 2:
1 pkt jäst
1 dl sirap, gärna Brödsirap
1 msk salt
5 dl grovt rågmjöl
7-8 dl vetemjöl Special
 

Gör så här:
Använd hushållsassistent eller stor rostfri skål.
Blanda fördegen med jäst, sirap, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Blanda degen ordentligt till en fast deg minst 5 minuter i maskin eller längre för hand. Tillsätt salt och blanda ytterligare några minuter. Degen ska släppa kanterna.
Låt degen jäsa 1-2 timmar på dragfri plats.
Värm ugnen till 180 C.

Ta fram en plåt och täck med bakplåtspapper.

Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen lätt och forma 2 limpor som läggs på plåten. Jäs limporna under bakduk 30-45 minuter.
Grädda limporna längst ner under ca 90 minuter.
Låt dem svalna på bakgaller under bakduk.

Kommentar: Ställ ev. in en form med vatten längst ner ugnen så blir det automatiskt ångfunktion som gynnar gräddningen.

Källa: Per Morberg

Tagged: , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *