Pommes Anna och glaserade rotfrukter

Laga en annan potatisgratäng i helgen och bjud på goda glaserade rotfrukter till köttbiten.
Självklart smakar det bra för den som gillar vegetariskt! Byt ut kött mot andra tillbehör.

Laga gärna i god tid så att potatisen får svalna något innan servering – då kommer smaken till sin rätt bättre.

Pommes Anna
Ingredienser 4 port:
¾ kg potatis (8-10st)
1tsk salt
1 kryddmått peppar
2 vitlöksklyftor, krossade
50 g smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Skölj och skala potatisen. Skär den i jämna medium-tunna skivor. Varva potatisskivorna tätt i en väl smord ugnssäker form eller stekpanna. Ju större form desto snabbare blir gratängen klar.
Strö salt och peppar mellan varven. Lägg matfett och lite krossad vitlök i klickar ovanpå potatisen.
Grädda potatisen i ugn, 225°, ca 40-50 minuter, tills den är mjuk.
Servera gärna till stekta kötträtter.

Citrusglaserade morötter och palsternacka 

Ingredienser 4 port:
8 morötter, gärna olika färger, skivade
2 palsternacka, skivade
1 msk olja
3 msk farin eller strösocker
3 msk koncentrerad kalvfond
4 msk balsamvinäger
1 dl pressad mandarinsaft
0,5 -1 hackad röd spansk pepparfrukt
1 finhackad vitlöksklyfta
10 cm purjolök, finstrimlad
1 msk strimlat mandarinskal
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C. Skölj och skala rotsakerna. Skiva dem ganska tunt. Blanda dem med lite olja i en bunke. Salta och bred ut dem på bakplåtspappersklädd plåt. Baka dem i ugnen ca 30 minuter.
Gör citrusglacen: Smält socker tillsammans med kalvfond, balsamvinäger och pressad mandarinsaft i en liten kastrull. Rör tills sockret löst sig. Tillsätt pepparfrukt och vitlök. Koka ihop tills ca 1 dl återstår.

Lägg upp grönsakerna i en skål eller på fat och servera med glacen på toppen.

Tagged: , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *