Västerbottenostfylld lax med löjrom och gräddsky

Västerbottenbakad lax i ugn är perfekt festmat med en klick löjrom. Vispgrädden kan bytas ut mot oatley i mat. Här används laxfilé som skurits i bitar med en skåra med ostfyllning.

Ingredienser 4 portioner:
600 g färsk lax, i bitar med skåra           
2 dl västerbottensost, riven
2 krm salt
1 krm svartpeppar
2,5 dl vispgrädde eller laktosfri Oatley
Garnering:
1 rödlök, finstrimlad
50 g löjrom
0,5 dl gräslök
Gör så här:
Sätt ugnen på 200° C. Lägg laxbitarna i en ugnsfast form och fördela osten i skåran. Salta och peppra. Häll över grädden. Baka i ugnen ca 10 minuter (+5 minuter.) Har du termometer, stick in termometern i den tjockaste delen och tag ut formen när laxen når 48 °C. Öka ev. värmen till 250° C och gratinera ytterligare 5 minuter så att osten får lite färg innan den tas ut.
Garnera laxen och servera pressad potatis eller potatiskompott till.

Potatiskompott med citron och strimlad salladslök
Ingredienser:
10 st potatis, 1200 g
2 tsk salt till kokvattnet
0,5 dl olivolja
1 dl crème fraiche, lätt eller fet – ev. laktosfri
1 citron, skal och saft av
3 salladslökar
Gör så här:
Skala och koka potatisen mjuk i ca 20 minuter.
Blanda under tiden olivolja, citronsaft och skal, crème fraiche och peppar i en skål. Strimla salladslöken.
Sila av vattnet och tillsätt citronblandningen. Mosa med elvispen direkt i grytan. Det behöver inte vara så slätt. Blanda i löken och smaka av med salt och ev. mer peppar.

 

 

 

Tagged: , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *