Rödbetssoppa

Laga en färgstark och smakrik, härlig rödbetssoppa. Servera smetana smaksatt med vitlök och basilika till. För att det ska bli en hell måltid kan en toast med chèvre serveras som tillbehör, alternativt marinerade bönor. Bönor mättar bäst och ger ett bättre näringsinnehåll.
Som vanligt med soppor och grytor – mycket god följande dag.

Ingredienser 4 portioner:
1 gul lök
3-4 potatisar
4-5 rödbetor
2 morötter
2-3 salladslökar
3 klyftor vitlök, skivade
2 msk olivolja
1,2 l vatten
2-3 tärningar grönsaksbuljong
1 tsk salt och lite peppar
Smetana med vitlök och basilika:
2 dl smetana
1 klyfta vitlök, riven
0,5 kruka basilika, fint strimlad
salt

Gör så här:
1. Skala och skiva alla grönsaker.
2. Fräs morötter, potatis, lök och vitlök i olja några minuter. Lägg i rödbetorna och stek några minuter till.
3. Tillsätt vatten och buljong. Låt koka under lock ca 15 minuter på lägre  värme.
4. Gör iordning såsen och laga till tillbehören.
5. Mixa soppan slät och häll tillbaka i kastrullen. Låt den få ett uppkok. Smaka av med salt och vinäger.

Fakta rödbetor: Rödbeta renar blodet och stimulerar bildningen av röda blodkroppar och ökar syreupptagningen i blodet vilket gör kroppen mer uthållig vid fysisk träning.
Rödbeta verkar bra mot högt blodtryck och rensar även tarmarna, avgiftar lever och gallblåsa från toxiner och är bra mot magsår. Rödbeta innehåller även nitrat vilket höjer prestationsförmågan samt förbättrar muskeluppbyggnaden! Rödbeta kan motverkar cancer enligt nyare studier.
Källa: http://www.halsosidorna.se/Gronsaker.htm

 

Tagged: , , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *